Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

2009.06.02

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

részletek a hivatalos honlapról

 

A park története

 

P. dictus magister /Anonymus/ 1200 körül született művében, a Gesta Hungarorumban ezt írja:

"...azt a helyet a magyarok a maguk nyelvén Szernek nevezték, mert ott ejtették meg a szerét az ország egész dolgának..."

Anonymus kézirata a 18. század elején került elő a bécsi császári levéltárból. Magyarország azóta tekinti Szert, a mai Ópusztaszert a honalapítás színhelyének.

Az Emlépark rengeteg látnivalót kínál a látogatóknak, hogy csak néhányat említsek:

 

Feszty-körkép:

Kép A 120 méter hosszú, 15 méter magas, 38 méter átmérőjű kört formázó panorámakép a festői eszközök, a művészi fantázia és a néző képzelőerejének jóvoltából idézi fel történelmünk 11 évszázaddal ezelőtti eseményének, a honfoglalásnak néhány elképzelt epizódját.

 

Feszty Árpádot több festőtársa segítette 2 évig tartó /1893-1894/ alkotómunkájában. A tájképi részleteket Mednyánszky Lászlónak, a lovas csatajeleneteket Vágó Pálnak köszönhetjük.

Kép

 

 

Feszty Árpád /1856-1914/ Párizsban látott egy körképet, amely megragadta fantáziáját. Elhatározta, hogy ő is fest egy körképet. Tervét elmondta apósának, Jókai Mórnak, aki azt tanácsolta neki, hogy a nomád magyar törzsek Kárpát-medencében történő letelepedését, azaz a honfoglalást fesse meg. Közelgett ugyanis a honfoglalás 1000. évfordulója.

 

Feszty elfogadta a tanácsot, és sokoldalú előkészítésbe kezdett: irattárakat tanulmányozott, festő barátaival elzarándokolt a Vereckei szorosba, ahol vázlatokat készítettek, testvérével részvénytársaságot alakított a költségek előteremtése és a körképet befogadó épület megépítése érdekében.

 

A nagy munka 1893-ban kezdődött el. Feszty jeles festő kortársakat kért fel a munkában való részvételre.

 

Kép

A honfoglalás alképzelt eseménytörténetét oly módon örökítették meg, hogy először rajzokat készítettek, ezeket felvetítették a vászonra, majd speciális - sínen gördülő - állványokról megfestették.

 

 

A körkép eredeti üvegkupolás épülete bérelt telken, a mai Szépművészeti Múzeum helyén állt.

Az ünnepélyes avató ünnepségre 1894. május 13-án, pünkösd vasárnapján került sor, ezután az ország minden területéről megindult a zarándoklás a Feszty-körkép megtekintésére.

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 Az 1890-es évek végén a körképet leszerelték és Londomba szállították a világkiállításra. Amikor visszahozták, az eredeti épület telkét már kisajátították az építendő Szépművészeti Múzeum számára. Így a kép egy ideiglenes fa épületbe került, a városligeti mutatványos bódék szomszédságába.

 

Itt állt egészen a második világháború végéig. A háború vége felé gyúltóbomba zuhant az épületre és a kép súlyosan megsérült. 1945 nyarán egy körképmentő egyesület alakult Budapesten. A megmaradt vásznat 8 m széles csíkokra feldarabolták, fahengerekre felgönygyölték és különböző, többnyire alkalmatlan raktárakban tárolták. A tárolás körülményei sokat rontottak a sérült vászon állapotán.

 

1970. április 29-én Erdei Ferenc /1910-1971/ tudós, politikus kezdeményezte, hogy Ópusztaszeren, az Anonymus gestájábanis megörökített helyen nemzeti emlékhelyet alakítsanak ki a honfoglalás tiszteletére. A terv valóra váltására egy emlékbizottságot hívott össze, amely felvállalta az emlépark létrehozását. A körkép darabjait Szegeden restaurálták.

 

A Feszty-körkép restaurálása 1991-1995 közötti időszakban folyt. A hiányzó részeket a Feszty család által megőrzött üvegre rögzített diaképek segítségével vetítették fel a vászonra, és így a történelmi hűséget szem előtt tartva festették meg. 

Kép

 

 

 

 

 

 

Történelmi panoptikum:

Néhány fotó:

 

Kép 

A kapu/s/--->

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 <Szent István királyunk /972-1038/

 

 

 

 

 

 

Kép

 

Erzsébet királyné /1837-1838/ --->

 

 

 

 

 

 

 

Kép

Vérszerződés

 

 

Több info a hivatalos honlapon!