Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A honfoglaláskori élet

2009.06.11

Milyenek lehettek a honfoglaló magyarok?

 

Kép

 

A legtöbb tárgyi emlékanyag a temetőinkben maradt fenn. Ezek alapján tudják rekonstruálni viseletüket. Adataink vannak arról, milyen gazdagok voltak az elhunytak, és arról is, hogy a közösségben milyen helyet foglaltak el. A sírok ugyanis "beszélnek" erről. A temetkezés rendjében a való élet tükröződik. A családtagok egymás mellé kerültek, az előkelőbbek gyakran a temetők középső részén kaptak nyughelyet.

 

A férfiak sírjában az egyik leggyakoribb lelet az öv. Az övből nem maradt meg a bőrrész, csak a csat és a díszítésül szolgált fémveretek. A harcosok erre függesztették fel szablyájukat és a nyívesszőket tartaémazó tegezt. Állandóan szükségük volt tarsolyra is, ebben tűzszerszámot, kést tartottak. Ezt is az övön hordták. Az előkelők tarsolyának elülső oldalátícsodálatosan megmunkált fémlap borította. Ruhájukat fémdíszekkel varrták ki. Inget és bő köpenyt /kaftánt/ hordtak. Fejüket nemezsüveg fedte, melyet az igazán előkelők fémből készült süvegcsúccsal díszítettek. A férfisírokban gyakran ott találjuk az elhunyt lovát, lószerszámát és nyergét. A sírikban a magyarok íjának maradványaira is rábukkantak.

 

A női sírokból főleg ékszerek kerülnek elő. Fülbevalót, színes gyöngyöket, karperecet hordtak. Hajukat, homlokukat szalagra, fejfedőre varrott kis fémlapocskákkal, korongokkal ékesítették. A férfiaknál változatosabb öltözéket viseltek. Ingüket és felsőruhájukat gyakran csüngős fémdíszekkel varrták ki. Övükön kis tarsolyban tűt, kést, apró eszközöket tartottak.

 

Kép

 

Kép 

< A honfoglalás korában az emberek jurtákban laktak. Ez könnyen össze- és szétszerelhető, favázú, nemezelt anyaggal lefedett sátor volt.