Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Honfoglalás / 896./

2009.06.02

A honfoglalás

 

Előzmények:

A magyarok etelközi szállásukról kiindulva többször jártak a Kárpát-medencében. Az egymással ellenséges morvák, majd a frankok szövetségesei voltak. Tudták, hogy a Kárpát-medencében nem kell jelentős ellenféllel számolniuk.

A honfogllalást közvetlenül megelőzően a magyarok a bolgárok ellen vezettek sikeres hadjáratot. A háború végén visszatértek Etelközbe. Ekkor a bolgárok a besenyőkkel szövetkeztek, hogy megbosszulják a vereséget. A besenyők, akik elhagyták korábbi lakóhelyüket, Etelköz szomszédságába értek. A magyarok két tűz közé kerültek. Seregeik a bolgárok ellen vonultak, és az Al-Duna vidékén vereséget szenvedtek. Ugyanebben az időben érhette besenyő támadás az etelközi szállásterületet. Itt asszonyok, idősek, gyerekek mellett csak néhány harcos maradt. Újabb vereség következett be.

 

A honfoglalás:

Ebben a helyzetben nem volt a magyaroknak más választásuk, mint megindulni nyugat felé. Kr. u. 895 második felében ereszkedtek le a Kárpátok hágóin Árpád és Kurszán vezetésével. A Felső-Tisza vidékén és Erdélyben pihentek meg asszonyaikkal és állataikkal. A bevonulás nem volt fejvesztett menekülés, és is ismeretlen helyre érkeztek.

 

A Kárpát-medence magas hegyekkel körüvett, jól védhető, az etelközi szálláshelyhez hasonló éghajlatú vidék. Az Alföld legeltetésre és földművelésre is alkalmas, a folyók bővizűek. Ez a gazdag táj lett a honfoglalók új hazája. 

 

Kép

 

 

Kép

 

Kép

Források: Történelem 5 - Az őskor és az újkor története

Mozaik Kiadó - Szeged, 2005.