Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bukephalosz

2009.05.27

 

Legendás lovak

 

Bukephalosz

Alexandrosz  hű csatalova

Kép

Bukephalosz megszelidítése, Andre Castaigne festménye

 

Nagy Sándor harci ménje volt, a történelem egyik leghíresebb lova. Bukephalosz 12 éves korára teljesen megvadult, lehetetlen volt megülni, és letépte annak a húsát, aki ezt megpróbálta. Egyedül Nagy Sándor tudta kezelni. Plutarkhosz lejegyezte a történetet, ahogy Kr. e. 344-ben a 12 éves trónörökös megnyerte a lovat.

A thesszáliai Philonicus, egy lókereskedő hozta a lovat II. Philipposz királynak összesen 13 (idősebb Plinius szerint 16) talentumért. Azóta senki nem tudta megülni az állatot, Philipposzt pedig nem érdekelte, csak a fiát, Alexandroszt. A király megírte, hogy fizet a lóért, ha meg tudja szelidíteni. Alexandrosz mindenkit meglepett, amikor sikerült betörnie a lovat: rájött, hogy Bukephalosz a saját árnyékától fél, ezért megnyugtató hangon beszélt hozzá, és lassan úgy fordította, hogy ne lássa az árnyékát.

Plutarkhosz úgy írja le a történetet, hogy mindez arra sarkallta a királyt, hogy e szavakat mondja fiának:

"Óh, fiam, legyen olyan királyságod, amely egyenlő és méltó hozzád, mert Makedónia túl kicsi számodra."

 

Pszeudo-Kalliszthenész misztikus szálat vont a ló eredete köré. Az ő történetében Philipposz a saját birtokán tenyésztette ki a lovat, és nemes tulajdonságait magától Pégaszosztól örökölte. Az állat misztikus tulajdonságait  a delphoi jós is megerősítette, aki azt mondta a makedón királynak, hogy Bukephaloszt, a lovat, melynek vállai közül ökörfej nő ki, egyedül az tudja megülni, aki egykoron majd a világ ura lesz.

Jól jósolta, nem igaz?  

 Egyesek azért azt gondolják, hogy Bukephalosz az akhal-teke vérvonalból származott.

 

 

Nagy Sándor Bukephaloson az isszoszi csatában

(Kr. e. 333.);

mozaikrészlet (Kr. e. 250 körül)

Kép

 

Csatalovai közül Bukephalosz hátán lovagolt a legtöbb csatában Nagy Sándor. Varázslatos lovának legendája rengeteg művész fantáziáját ihlette meg, az ókori világtól napjainkig egyaránt. Nagy Sándor fürdőjének festményei a Louvre múzeumben épségben fennmaradtak.

 

 

Nagy Sándor és Bukephalosz a Gaugamelai csatában.

Kép

Akárcsak a hős előd, Akhilleusz, Sándor is úgy tekintett lovaira, mint akik "fölülmúltak mindenki mást, ezért megérdemlik a halhatatlanságot..."

 

Bukephalosz 28 és 30 éves kora között, Kr. e. 326 júniusában, miután halálos sebet szerzett a Hüdaszpész menti csatában. Sándor nyomban megalapította lova emlékére Bukephalia városát. A város a Hüdaszpész folyó nyugati partján fekszik (ma Jhelum városaként ismert) Pakisztánban. 

 

 

 

 

Források: Wikipédia  

 

 

 

A mappában található képek előnézete Fríz lovak